içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

El alem yapacak Eskişehir de bakacak, öyle mi?
Eskişehir'in sahip olduğu öyle değerler var ki başka şehirlerde olsaydı, o şehirleri uçururdu.
Basit bir örnek verelim hemen: Komşularımızdan Afyonkarahisar termal zenginliği kullanma becerisini gösterdi, ancak Eskişehir yer altından en ideal sıcaklıkta çıkan sıcak suyu benzer şekilde değerlendirmeyi bir türlü beceremedi. 
AFYONKARAHİSAR YATAK KAPASİTESİ VE TURİST SAYISINDA FARK ATTI
Termal turizmdeki bu başarısı yüzünden Afyonkarahisar'da bugün 29 bin yatak kapasitesine sahip işletme varken Eskişehir'de işletmelerin sahip olduğu yatak sayısı 8 bin 590! Eskişehir'i bir yılda yaklaşık 540 bin yerli yabancı turist ziyaret ederken Afyonkarahisar'da bu rakam 1 milyon civarında! Rakamlardan da anlaşılacağı üzere komşumuz yapmış biz de bakmışız!
DAHA BAŞKA ŞEHİRLER BİZDEN DAHA HIZLI KALKINIYOR!
Evet bu basit bir örnek ancak şehrimiz adına acı veren de bir örnek. Bir zamanlar Bursa ile yarışan, Türkiye'nin ekonomik olarak en büyük 5 ili arasında yer alan Eskişehir zamanla GSYH'ye katkı olarak 15. sıraya kadar düşmüştür. İl bazında GSYH büyüme hızı, zincirlenmiş hacim endeksiyle, 2022 yılında 40. sırada bulunan şehrimizin büyüme hızının daha başka şehirlerin son yıllarda elde ettiği ivmenin gerisinde kaldığı da aşikardır!
Evet, başka şehirler gelip gelip bizi geçiyorlar. Peki niye böyle oluyor? En eğitimli, en yüksek zekalı insanların bulunduğu şehirlerden biri olduğumuz için övünürken neden hep başkaları gelip gelip bizi geçiyor?
ESKİŞEHİR'İN AKIL EDEMEDİĞİNİ BURSA AKIL EDİYOR YİNE!
Buna bugün çok güzel bir örnek vereceğiz. Niye başkaları uçup giderken bizim gerilerinde kaldığımızı çok daha iyi anlayacaksınız.
Eskişehir'de Hasan Polatkan Havalimanı var biliyorsunuz. Şu an neredeyse sadece Belçika'daki Emirdağlılar için çalışıyor. Birkaç da umre ya da Hac için kalkan uçak var. Bunun dışında kargo olarak da aman aman bir şey henüz taşınmıyor.
Bursa'da da bir havalimanı var. Daha önce askeri bir havalimanı iken sivil havalimanına dönüştürülen, Bursa merkezden 50 kilometre uzaklıkta, Bursa'nın Yenişehir ilçesinde bulunan havalimanı: Bursa Yenişehir Havalimanı!
Bursa Yenişehir Havalimanından bayramın birinci günü Almanya Düsseldorf'a bir uçak kalktı. Bilet fiyatı 3.280 TL idi. Bugün de bir uçak kalkacak ve o uçağın bilet fiyatı da 2.870 TL olacak. Ancak burada bizim açımızdan önemli olan Eskişehir gibi yurt dışından şehre havayolu ile getirebileceği potansiyelİ iyi bir şehrin değil de Bursa'nın bunu gerçekleştirmesi!
DÜSSELDORF VE LYON SEFERLERİ İÇİN KAFA YORMALIYIZ
Bakın sadece Fransa'nın Lyon şehri ve civarında Emirdağlı, Afyonkarahisarlı ve Eskişehirli 100 bin kadar insanımız var. Almanya Düsseldorf ve civarında da benzer bir potansiyle söz konusu. Ancak Eskişehir'den buralara herhangi bir hava yolu bağının kurulması için girişim yok. Varsa da bizim haberimiz yok!
Bursa merkeze 50 kilometre uzaklıkta bulunan Yenişehir Havalimanı yılda, büyük bölümü iç hat yolcu olmak üzere, 200 bin yolcuya hizmet veriyor; bizim şehir merkezine sadece 5 kilometre uzaklıkta bulunan Hasan Polatkan Havalimanımız yaklaşık 114 bin yolcuya! Bu yolcuların hemen tamamı da Belçika'daki Emirdağlılar. 
Belki çok fazla kimse tarafından bilinmiyordur ama Düsseldorf üzerinden gelenlerin büyük bölümü Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanına uçuş olmadığı için İstanbul'daki havalimanlarına ya da Zafer Havalimanına inen uçakları tercih etmek zorunda kalıyorlar. Düsseldorf-Eskişehir ve Lyon-Eskişehir seferleri konsa belki Eskişehir'e hava yoluyla gelip gidecek yolcu sayısı katlanacak!
Peki ne yapıyoruz, ne yapmalıyız?
BAŞTA ETO OLMAK ÜZERE MESLEK ÖRGÜTLERİ HAREKETE GEÇMELİ
Eskişehir'de en büyük meslek örgütü, sivil toplum kuruluşu Eskişehir Ticaret Odası (ETO) hiç şüphesiz. ETO Başkanı Metin Güler'in bu konuda zaman zaman çıkışları oldu. Ancak Güler, daha ziyade iç hat yolcu kapasitesinin artırılmasına yarayacak önerilerde bulundu, özellikle ETO TÜYAP Fuar Merkezi'nde düzenlenen fuarlara daha çok talep olmasına sağlayacak tavsiyeler sundu. Şehrin diğer önde gelen meslek örgütleri de zaman zaman havalimanın canlandırılmasına yönelik taleplerde ve önerilerde bulundular. Çünkü özellikle iş dünyası açısından bir şehirde canlı bir havalimanının bulunması o şehrin ekonomik olarak canlanmasını da sağlayan önemli bir hazine.
Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanı, ülkemizde bulunduğu konum bakımından, belki yurt içi seferler açısından çok şanslı olmayabilir. Bir örnekle açıklamak gerekirse: Sivas Nuri Demirağ Havalimanını yılda 570 bin civarında yolcu kullanmaktadır. Bu önemli bir rakamdır. Ancak bu yolcular şehre bir hayli uzak olan ve kara ya da demiryolu ile seyahat etmenin bir hayli zaman aldığı İstanbul ve İzmir'den gelmektedir. Eğer Sivas konum olarak bu şehirlere çok daha yakın olsaydı elbette bu kadar yüksek hava yolcu trafiğine sahip olamayacaktı!
Hasan Polatkan Havalimanının iç hat uçuşları bakımından şansı var mıdır yok mudur şimdi onu tartışacak değiliz. Ancak yurt dışından hava yolu ile uçuşlar için önemli potansiyelimizin olduğu da bir gerçek. Almanya Düsseldorf ve Fransa Lyon için uçuşlar düşünülebilir. Bu konuda çalışmaya da hemen başlanabilir.
BAŞARANLAR DENEYENLERDİR!
Eğer biz bu seferleri başlatabilirsek sadece Eskişehir'e değil, çevre illere gelenler de Eskişehir'e iniş yapmak isteyeceklerdir. Bunun için de şehrin en büyük meslek örgütünü yöneten kişi olarak Metin Güler önderliğinde şehrin tüm meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları, belediyeler, siyasi partiler, üniversiteler ve Valilik olarak harekete geçilebilir.
Bir şeyi denemeden onu başaramayız. Her deneyen başarılı olamamış olabilir ancak başaranlar da deneyenlerdir. Bize göre Hasan Polatkan Havalimanına Düsseldorf ve Lyon kalkışlı uçaklar pek tabi inebilirler. Belki bu daha başka noktalardan da Eskişehir'e uçuşların başlamasına vesile olur.
Olmaz demesin kimse. 
Neden olmasın!
Bu yazı 1828 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum